Groevie Gospel: Gooi je handen in de lucht en swing mee. Amen!

Old Time Spiritual - Mary Lou Williams

Old Time Spiritual van Mary Lou Williams is een instrumentaal jazz gospel nummer van Mary Lou Williams. je vindt het album Mary Lou's Mass uit 1975.

Mary Lou Williams  was een Amerikaanse jazzpianiste, componiste en arrangeur. Ze werkte met en voor de grootste jazzmusici van haar tijd en kon zich tussen deze mannelijke zwaargewichten meer dan overeind houden. Ze werkte met Duke Ellington, Benny Goodman, Dizzy Gillespie, Thelonious Monk en Charlie Parker.

Mary Lou Williams
Mary Lou Williams in 1947. Afbeelding via Wikipedia

Ze was super goed, had veel aanzien en werkte zich kapot en was erg succesvol. Maar al dat harde werken had een keerzijde. Ze raakte mentaal en psychisch compleet uitgeput. Ze dacht dat drugs dit kon oplossen en raakte verslaafd. Tijdens een optreden in Parijs stortte Williams in. Ergens in 1954 moest ze het podium verlaten. Ze belandde in een zware depressie en keerde terug naar Harlem.

Daar besloot ze te stoppen met pianospelen. Ze zocht haar heil in het geloof en bekeerde zich tot het katholicisme. Een paar jaar later had ze weer de kracht om te spelen. Haar jazzmuziek was een geschenk van God en jazz kon de ziel kon helen.

I am praying through my fingers when I play. I get that good "soul sound", and I try to touch people's spirits.

Na die tijd bracht ze diverse Jazz gospel albums uit, waaronder Mary Lou's Mass dat werd uitgegeven op haar eigen platenlabel Mary Records. Een klein lief, nummer van dit album is Old Time Spiritual.

Artiest: Mary Lou Williams
Album: Mary Lou's Mass
Jaar: 1975
Genre: Jazz
Label: Mary Records

Nieuwer Ouder