Groevie Gospel: Gooi je handen in de lucht en swing mee. Amen!

Express Yourself van het New York Community Choir

Gospel met een vette discobeat. Zo kun je de track Express Yourself het best omschrijven. Het is een nummer van het New York Community Choir. Dit koor begon begin jaren '70  als een vervolg op de Isaac Douglas Singers. De groep telde in het begin zo'n 100 leden. Het New York Community Choir, of kortweg NYCC, maakte gospelmuziek om te dansen. Hun muziek sloeg een brug tussen de zaterdagavond in de disco en zondagochtend in de kerk.


Het New York Community Choir werd bekend door Nikki Giovanni. Zij maakte in 1971 het album The Truth Is on Its Way en werd begeleid door het NYCC.

Op het album Make Every Day Count uit 1978 hoor je lekker dansbare gospeldisco.Op dit album vind je de hit Express Yourself. Dit werd een groot succes in de clubs. Maar niet iedereen was blij met hun kijk op de gospel. Ze werden bijna geëxcommuniceerd en soms werd het de kerkgangers verboden naar de muziek van NYCC te luisteren. En dat Express Yourself het goed in de homoclubs deed, was natuurlijk het bewijs voor de die-hard kerkganger, dat dit soort muziek van de duivel kwam. En dat klopt natuurlijk totaal niet. Deze muziek is hemels. Luister zelf maar.

Artiest: New York Community Choir
Album: Make Every Day Count
Jaar: 1978
Genre: Disco
Label: RCA Victor

Nieuwer Ouder